Det är någonting som är meningslöst för tillfället. Ganska otacksamt också. Många vill inte betala vad det kostar – alla kan väl köpa en kamera och ta kort. Eller??? Det fixar väl Photoshop. Eller??? Att en fotograf är utbildad i ljussättning, och mer än jag orkar räkna upp, har en lokal, proffskameror, studioblixtar, måste ha lön, betala diverse avgifter och försäkringar m.m. för att kunna hålla på. En fotograf har också ett ansvar gentemot kunden att göra ett proffsigt arbete och inte bara hoppas att någon bild blir bra – oavsett väder. Kunna leverera bilder. Ja, jag kan inte komma på mer just nu, jag kan fortsätta göra listan lång senare…

Just idag är jag SÅ trött på att ingen vill betala, p.g.a. alla amatörer som tycker det är kul att fotografera vid sidan om sitt vanliga arbete, gratis eller för 500: – svart, unga tjejer och killar som får starta-eget-bidrag med vuxna som hejar på. Låga priser, utan lokal eller proffsutrustning. Efter ett eller ett par år slutar de för att de inser att det de tar betalt inte räcker till lön när bidraget är slut. Det går inte sedan att höja priserna med 200% så de gör något annat istället. Varje år kommer det nya och andra slutar. Så har det hållit på länge. Hela tiden tror kunderna att bilderna tas av kameran och fixas till av Photoshop. Det hör jag nästan dagligen. ”Hon har en så bra kamera så hon ska fotografera vårt bröllop.” ”Om bilderna inte blir bra då? Det är svårt att fotografera i kyrkan och svårt ute om inte ljuset är ok.” ” Äh, det fixar Photoshop sen.”

Jag vet inte vad människor ser. Ser de ingenting? Att kläderna sitter som ”hej kom och hjälp mig”, att ingen vet hur buketten ska hållas eller slipsen ska knytas eller flugan sitta eller tittar så halsbandet hänger rakt. Att ljuset är fint i ansiktet, att någon har tänkt på vad som finns i bakgrunden, att ansiktsuttrycken är fina och koncentrerade.

Barnen kräver en hel del också och företag. Titta på alla företags hemsidor 1% har fina porträtt, resten är tagna med mobil eller av amatörer som inte vet någonting om ljus, psykologi eller kamerainställningar.

Idag är jag trött på mitt jobb. Att behöva tala om att fotografer faktiskt måste ha lön och är proffs med utbildning och erfarenhet. Fotografer lämnar ingenting åt slumpen och skyller på dåligt väder eller annat. Det ska bli bra. Fotografer arkiverar och har hand om kundernas bilder så de kan beställa även om 10, 20 år. En proffsfotograf ger inte bort sitt jobb – högupplösta bilder. Eller kastar dem när kunden fått dem.

Jag har inte riktigt tänkt när jag skrivit detta, jag är bara så trött idag efter att hela tiden hört det här med att hur kan det kosta så mycket (jämfört med vad? En flaska whisky för 1200: -. Då är det inte dyrt.) när Lisas, som går i högstadiet, kamera kostade 2000:- och tar jättefina bilder och att Photoshop är så bra nuförtiden så det fixar allt. Ja, men då kan jag gå hem då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *